↩  TÂRGOVIȘTEA TURISTICĂ - pagina principala
Nestemate ale colecției de Carte Veche a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”
nestemate

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, onorează Anul Cultural Dimitrie Cantemir care celebrează viața și opera marelui cărturar, prin aducerea în fața publicului a două nestemate ale creației literare cantemiriene.

La împlinirea a 350 de ani de la naștere și a 300 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, publicul poate admira, în cadrul Muzeului Tiparului și al Cărții Vechi Românești, două volume din cadrul colecției de carte veche a muzeului:

- un exemplar al volumului “Geschichte des Osmanischen Reichs Nach Seinem Anwachse und Abnehme” (Istoria creşterii şi descreşterii Curţii otomane), tipărit la Hamburg, în 1745, care cuprinde toate cele 22 de gravuri cu portretele sultanilor, planul Constantinopolului, precum și gravura cu portretul domnitorului cărturar Dimitrie Cantemir, ilustrată și pe afișul evenimentului. Celebra scriere consacrată istoriei Imperiului otoman reprezintă prima lucrare ştiinţifică elaborată de un român tradusă în limba germană.

- volumul Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor, tipărit la Iași, în 1835. La inițiativa mitropolitului Veniamin Costache, a fost adus manuscrisul original din Arhiva Moscovei, acolo unde fusese depus de însuși Dimitrie Cantemir. Volumul a fost tipărit în limba română cu caractere chirilice, ornamentat cu frontispicii, litere majuscule ornamentate, viniete și motive florale.

Cele două volume vor rămâne expuse până pe data de 31 ianuarie 2024.

© 2015 Primaria Targoviste - Toate drepturile rezervate