↩  TÂRGOVIȘTEA TURISTICĂ - pagina principala
Comori în obiectiv: „Cavaleri de Târgoviște”
afis comori

Sub genericul Comori în obiectiv, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești este gazda unei expoziții de cahle denumită „Cavaleri de Târgoviște”, care cuprinde piese descoperite în cuprinsul orașului și la curtea domnească datând din perioada secolelor XIV-XVII.

Fascinând societatea modernă, cavalerul medieval a fost purtătorul unui imaginar aparte, Evul Mediu fiind considerat o epocă a masculinității, în care ethosul cavaleresc era idealizat în contextul luptei pentru credința creștină și, în general, pentru protecția celor ce nu se puteau apăra.

Imaginea cavalerilor poate fi regăsită în literatura medievală, în picturi laice și religioase, sculpturi, tapiserii etc., dar și în paramentul sobei (instalație de încălzit și gătit), care putea fi simplă sau putea constitui o adevărată operă de artă. Astfel, pereții sobei erau împodobiți cu modele de cahle, deseori diferite ca reprezentare, care alcătuiau frize decorative succesive, imprimând camerei de locuit un decor aparte. Amplasate în simple încăperi sau decorând somptuoasele săli ale castelelor și palatelor medievale, sobele care aveau ca decor cavaleri sau scene cavalerești transmiteau nu doar căldură, ci și o anumită ideologie. A fi cavaler nu era o modă, ci un ideal.

Reprezentați în acțiune sau static, cavalerii și caii au întotdeauna o statură impunătoare, fiind îmbrăcați în echipamente militare sau de paradă, spectaculoase.Expoziția poate fi vizitată în perioada aprilie-mai 2024.

© 2015 Primaria Targoviste - Toate drepturile rezervate