Săptămâna aceasta s-a lansat România Atractivă, o platformă multimedia de promovare a turismului cultural, finanțată prin PNRR, care îi poate ajuta pe turiștii români și străini să descopere obiectivele turistice și produsele gastronomice incluse în cele 12 rute tematice ale sale.
Biserici fortificate sau de lemn, gastronomie tradiţională românească, sate cu arhitectură tradițională, cule, cetăți, castele sau conace – sunt doar câteva dintre tematicile dezvoltate în aceste itinerarii de turism cultural ale României.
Județul Dâmbovița este reprezentat de Conacul Ion Ghica de la Ghergani, care a fost inclus în ruta castelelor.
“Domeniul de la Ghergani, situat în apropiere de București, în localitatea Răcari, a constituit un important punct de reper în cultura românească și în istoria literaturii române, fiind marcat de personalitatea marelui om politic Ion Ghica. A fost un loc prin care au trecut în timp personaje de frunte ale lumii politice românești și europene, scriitori și artiști”.
„Conacul de la Ghergani, reconstruit în două etape între 1869 și 1888, după schițele și viziunea lui Ion Ghica, de către arhitecții Dimitrie Berindei și George Mandrea, se înscria, ca și alte reședințe boierești din epocă, în categoria ”maisons de plaisance”. Reconstrucția a presupus amplificarea și supraînălțarea conacului, ridicarea capelei și amenajarea parcului”.
„Capela din Ghergani, legată de conac printr-o alee, contrastează cu arhitectura de inspirație occidentală a acestuia. Ea păstrează stilul arhitectural al bisericilor ortodoxe, subliniind astfel identitatea familiei Ghica”.
Parcul, un alt element ce fascinează în cadrul Domeniului de la Ghergani, a fost amenajat chiar înainte de terminarea conacului, pe o suprafață de 27 de hectare, evidențiind codrul Vlăsiei, aflat în vecinătatea acestor locuri.