↩  TÂRGOVIȘTEA TURISTICĂ - pagina principala
„NOMEN EST OMEN. Epocile lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu” – Expoziție temporară organizată la Muzeul de Istorie
expo

Muzeul de Istorie este, în prezent, gazda expoziției Nomen est omen. Epocile lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, care își propune să aducă în prim-plan câteva aspecte definitorii ale celor două nume emblematice ale acestor doi domni ai Țării Românești.

Expoziția pune în valoare obiecte clasate în tezaurul național, precum „Evanghelia învățătoare”, tipărită prin grija lui Matei Basarab la mănăstirea Dealu, în 1644, sau „Biblia de la București”, prima ediție integrală în limba română a textului Sfintei Scripturi, realizată în timpul domnilor Șerban Cantacuzino (1678-1688) și Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

De asemenea, în cadrul expoziției, pot fi admirate numeroase obiecte de podoabă, monede, talgere și documente ce poartă amprenta secolului XVII și a celor doi domni al căror nume le-a imprimat destine atât de semnificative. Sunt prezentate artefacte descoperite la Curtea Domnească de la Târgoviște, la mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung, la reședința boierilor din Cepari (jud. Argeș), la Băjești, la curțile lui Mareș Băjescu, dar și în bisericile lui Udriște Năsturel, Dimitrie Buzinca, la Biserica Roșie, la Simuleasa, Sf Nicolae - Andronești etc. Născuți la Brâncoveni, ajunși conducători ai Țării Românești după cariere îndelungate, cei doi au luat decizia de a reface reședința domnească de la Târgoviște, cele două domnii însemnând și ultimele etape înfloritoare din lunga istorie voievodală a Târgoviștei.

Expoziția poate fi vizitată până pe 31 august 2024, de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00. .

© 2015 Primaria Targoviste - Toate drepturile rezervate