"Beneficiind de o aşezare frumoasă, într-o vale deschisă pe râul Ialomiţei, de o parte şi de alta dealuri uşor tărăgănate, în fund priveliştea munţilor acoperiţi de codrii, dincolo de râu, de sub o ruptură de mal, ţâşnesc binefăcătoarele izvoare de pucioasă şi fier." (Alexandru Vlahuţă, România pitorească).
Prima atestare documentară a oraşului datează din 20 septembrie 1649, apărând ca "Piatra Pucioasa". După anul 1828 s-a dezvoltat ca staţiune balneoclimaterică, luând denumirea de Pucioasa, datorită apelor minerale sulfuroase concentrate de aici, numite popular pucioasă. Cunoscută ca "Băile Pucioasa" din anul 1928, statiunea s-a dezvoltat continuu, apele sale ocupând primul loc între cele mai renumite ale Europei in special in perioada interbelica.
Apele minerale de la Pucioasa, care apar în baza pantei dealului Măldăreasca, având proprietăţi terapeutice, au dus la apariţia primelor aşezări în zonă, locuitorilor spunându-li-se "cei de la Pucioasa", de unde mai târziu s-a transmis şi numele localităţii Pucioasa. Izvorele de sulf şi de iod au fost descoperite în 1828 însă realizarea în mod ştiinţific a unor analize a fost facută în anul 1870 de către doctorul Berdath Luedway Alfred.
Statiuneal Pucioasa este situata la distanta de 21 km de Municipiul Tragoviste si este aşezată în triunghiul format de oraşele Bucureşti-Braşov-Piteşti, la 100 km de fiecare.
Climatul de deal, cu temperatura medie anuală de peste 10 grade Celsius şi cu precipitaţii de 750 mm anual, cu iernile blânde si verile răcoroase, zile senine şi aerul curat ca şi existenţa apelor minerale, face ca staţiunea să fie recomandată pentru tratamentul afecţiunilor reumatismale, post traumatice, neurologice, periferice şi centrale, respiratorii, dermatologice şi cardio-vasculare
Statiuneal Pucioasa este situata la distanta de 21 km de Municipiul Tragoviste si este aşezată în triunghiul format de oraşele Bucureşti-Braşov-Piteşti, la 100 km de fiecare.
Darurile cele mai mari ale Pucioasei sunt râurile sale, Ialomiţa şi Bizdidelul care o traversează de la nord la sud şi apele minerale bogate în sulf şi iod.
Datorită unor factori de cură unici, ca apele sulfuroase care au cea mai mare concentraţie din ţară, staţiunea şi-a dezvoltat profilul în domeniul curei externe în afecţiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, sechele postraumatice ale mâinilor şi picioarelor.
Pe blazonul staţiunii Pucioasa este scris dictonul latin "medicus curat, natura sanat" (medicul tratează, natura vindecă).