Evenimente Evenimente

Înapoi

Iluminatul public din Târgoviște

 

 

De pe vremea când se plătea taxa „felinăritului”, respectiv înainte de anul 1831, deși nu era instalat vreun felinar, în Sfatul Orășenesc se vorbea despre sistemele de iluminat, deoarece aveau loc numeroase furturi și incendii.

Ilumita public vechi

La început, se foloseau lumânări de seu, care erau așezate în felinare și montate pe stâlpi în câteva puncte importante din oraș. Deja în anul 1856 se ajunsese la un număr de 55 de felinare, care erau aprinse în a treia zi după luna plină până la a cincea seară după apusul lunii.

Iluminta public nou

Din cauza problemelor generate de calitatea lumânărilor și de neaprinderea la timp a felinarelor, începând cu anul 1863 funcționează și 30 de lămpi cu „gaz”. Odată cu dezvoltarea orașului de la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-a extins și iluminatul public, în 1897 existând 555 de felinare montate pe stâlpi.

Iluminta public nou

Din 1899, încep tratativele cu mai multe firme de specialitate în electrificarea orașului și din anul 1900 s-au instalat lămpile pentru iluminat, sistem „Washington”. Preluând sistemul „Washington”, mecanicul târgoviștean M. Tuttman, a creat un nou tip de lampă, botezată „Lumina județului Dâmbovița”.

Iluminta public nou

Treptat orașul este dotat cu ambele modele de lămpi, până în anul 1913, când este introdus iluminatul electric, moment în care toate lămpile sunt strânse de pe stâlpi și vândute altor primării.

În prezent, Municipiul Târgoviște dispune de iluminat public modernizat pe fonduri europene. Implementarea proiectului de către Primăria Municipiului Târgoviște, cu o valoare de aproximativ 22 milioane lei, va avea ca efect scăderea valorii facturii de energie electrică și a costurilor de întreținere a rețelei de iluminat public.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)