Evenimente Evenimente

Înapoi

Calea ferată Titu -Tâtgoviște

 

 

Apariția primei căi ferate din lume, care lega Liverpol de Manchester, a avut ecouri și în Principatele Române, astfel că, între 1854 – 1855, s-a inițiat un proiect care își propunea să construiască linii ferate prin pasurile Carpaților care să lege Transilvania de Dunăre.

cale ferata titu

Astfel, în noiembrie 1856, locuitorii din Târgoviște au adresat o petiție caimacanului Al. D. Ghica în care solicitau ca și orașul nostru să fie inclus în viitorul proiect de construcție a căii ferate. Totuși, abia în 1860 se reiau discuțiile despre acest proiect, iar primul ministru de atunci, Ion Ghica, decide ca linia ferată care leagă Orșova de București să treacă pe la Târgoviște..

cale ferata titu

De construirea căii ferate Titu - Târgoviște, de peste 30 de kilometri, era interesată în mod special administrația CFR, care putea ajunge mai ușor la bazinul carbonifer dintre văile Ialomița și Dâmbovița, dar și la exploatările de țiței, piatră și lemn ce puteau fi mai bine valorificate, ușurând transportul.

De asemenea, această linie avea un interes militar deosebit pentru că deservea arsenalul artileriei din Târgoviște și herghelia armatei din Nucet.

În anul 1887, la stațiile Târgoviște și Titu, au apărut noi instalații care aveau menirea să contribuie la sporirea securității călătorilor și la creșterea vitezei de deplasare.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)