Evenimente Evenimente

Înapoi

Vasile Blendea, pictor și sculptor de importanță deosebită pentru România

 

 

Vasile Blendea, pictor și sculptor de o importanță aparte în peisajul românesc, s-a născut în județul Gorj, dar a avut o mare influență în fosta capitală a Țării Românești și tocmai de aceea i s-a dedicat un muzeu.

Vasile Blendea

Muzeul Vasile Blendea face parte din Ansamblul Muzeal Național „Curtea Domnească” și a fost creat datorită donației familiei Maria și Constantin Blendea, nepotul artistului. Patrimoniul muzeului este alcătuit din opere de artă: sculptură, pictură, desene, schițe de artă monumentale, piese de mobilier, dar și textile, materiale de lucru, ceramică și obiecte personale.

Vasile Blendea

Apreciat în arta românească, mai ales ca sculptor și monumentalist, Vasile Blendea a fost și un pictor talentat. Stilul său demonstrează o sensibilitate deosebită față de natură, care este însoțită de monumentele și ruinele romantice din Târgoviște. Ca sculptor este legat de viața tragică și glorioasă a basarabenilor, dar și de mari eroi ai vieții și istoriei culturale naționale. Un alt subiect, replicat de artist în pictură și desen, precum și în sculptura monumentală, este cel al războiului, în muzeu fiind expuse o serie de machete la scară mică de lucrări publice de omagiu: Sacrificiul și Despărțirea ( Razvad) și Omagiu eroului (Voinești) și Garda Țării (Ocnița).

Vasile Blendea

Vasile Blendea

Vasile Blendea a pictat numeroase biserici din Târgoviște, printre care și turla Bisericii Nicolae Andronești, care se află la doar 50 de metri de Muzeul Blendea.

Pictorul a murit în anul 1988 și este înhumat la Mănăstirea Viforâta de lângă Târgoviște. Luna aceasta s-a săvârșit o slujbă de comemorare pentru marele artist.

Vasile Blendea


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)