Evenimente
Mazilirea lui Constantin Brâncoveanu
Pe 24 martie, într-o zi de marți din Săptămâna Luminată a anului 1714, sultanul de la Istanbul decide să îl mazilească pe domnitorul Constantin Brâncoveanu pentru nesupunerea de care dăduse dovadă față de Poartă. Sultanul îl trimite la București pe Mustafa Aga, marele său vizir, care este primit de domnitor fără a bănui ce i se pune la cale. Acesta însă scoate năframa neagră a mazilirii și îi dă vestea că trebuie să plece la Istanbul împreună cu fiii și ginerii săi.
Sfârșitul domniei lui Constantin Brâncoveanu reprezintă și sfârșitul rolului pe care Târgoviștea l-a avut în evul mediu românesc.
Moștenirea lăsată de acesta în fosta capitală a Tării Românești este una imensă. Domnitorul reface casele de la Curtea Domnescă și unește cele două corpuri de clădire. În 1699 este terminată Biserica Mare Domnească, „fiind pictată și adăugându-i-se un frumos iconostas, (...) se repară clopotnița și paraclisul, se construiește un grajd, o casă a surlalilor, alta pentru iazagiu și pentru doctor, toate aflate în incinta Curții Domnești. În anul 1694 este refăcută și împodobită baia domnească, iar între 1697-1698, pe malul iazului, în mijlocul grădinilor domnești, s-a construit un foișor”, după cum arată Enciclopedia Curtea Domnească din Târgoviște.
Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)