Evenimente Evenimente

Înapoi

“Macate și Scoarțe Muntenești”

 

 

Muzeul de Artă din Târgoviște, situat pe Calea Domnească, nr. 185, găzduiește, în această perioadă, expoziţia etnografică „Macate și Scoarțe Muntenești”, care cuprinde macate și covoare din județul Dâmbovița și nu numai, donate în perioada 2016 – 2022. Piesele, realizate manual, atât la război îngust vertical (macatele), cât și la război orizontal (covoarele), prezintă decor geomeric stilizat și vegetal în câmp continuu, cromatica fiind una foarte variată, în care predomină culorile calde (roșu, verde, galben, portocaliu etc).

macarie arta

Piesele au fost lucrate în gospodărie în urmă cu mai bine de o sută de ani, când meșteșugul țesutului la război era practicat în fiecare casă și ne oferă, astăzi, posibilitatea de a reflecta asupra unei epoci în care obiectele utilitare și decorative ale propriului cămin erau exclusiv creația femeilor. Pregătirea firelor de lână, care cuprindea mai multe etape (tunsul oilor, alegerea, spălarea, uscatul, torsul și vopsitul lânii), realizarea propiu-zisă a diferitor piese de port (costume de port de sărbătoare, haine de zi, de vară, de toamnă) și ambientarea locuințelor (ștergare de port, ștergare de culme, ștergare de nași, macate, covoare, cergi, fețe de pernă, fețe de masă etc.) se executau în timpul iernii, când femeile aveau mai mult timp liber și nu mai participau la muncile agricole. Pentru a putea realiza aceste obiecte, femeile din satele de altădată se ajutau reciproc, în cadrul șezătorilor. Acolo avea loc inițierea fetițelor în arta țesutului și a cusutului de la vârste fragede (5-6 ani), sub atenta supraveghere a mamelor și a bunicilor.

Colecția de Etnografie – Texile a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște a fost îmbogățită în ultimii ani (2016 – 2022) cu peste 80 de obiecte, piese de port (ii, marame, poale, cămăși bărbătești etc.) și piese utiliare (ștergare, perdele, macate, covoare, perne decorative, fețe de masă, păretare etc.).

Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 2 august 2023.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)