Evenimente Evenimente

Înapoi

Expoziția de fotografie „Planeta Lituania”

 

 

Muzeul de Istorie din Târgoviște găzduiește, începând de astăzi, expoziția de fotografie „Planeta Lituania” a maestrului fotografiei lituaniene, Antanas Sutkus.

planeta Lituania

Acesta s-a născut la 27 iunie 1939, în ultimul an de existență a Lituaniei independente, la Kluoniškiai, în regiunea Kaunas. Începând din luna octombrie a aceluiași an, țara sa a trecut printr-un proces de ocupație, urmat de anexarea de către Uniunea Sovietică, ca o consecință a Pactului Ribbentrop-Molotov, de instituirea regimului totalitar comunist, de deportările în masă și de încercarea sistematică de a înfrânge rezistența populației lituaniene față de regimul de ocupație al Kremlinului. Primele două decenii ale vieții le-a petrecut aproape de casă, iar din 1958, odată cu admiterea sa la Universitatea din Vilnius, s-a stabilit în capitala istorică a țării. Încă din anul admiterii la universitate a lucrat ca fotocorespondent al unor reviste lituaniene, un deceniu mai târziu remarcându-se ca președintele grupului de inițiativă pentru înființarea Uniunii Lituaniene de Artă Fotografică și, ulterior, a Societății Lituaniene de Artă Fotografică, pe care a condus-o între 1980 și 1989.

Expoziția „Planeta Lituania” este concepută pentru a reda atmosfera vieții cotidiene lituaniene din perioada sovietică, de la punctele luminoase ale privirilor inocente ale copiilor la arhipelagul de griji, preocupări, speranțe, adaptări ale adulților confruntați cu cenușiul constrângerilor impuse de neocolonialismul comunist, dar și la perseverența acestora de a menține acel ferment cultural care a permis Lituaniei, prima țară din imperiul clădit cu sânge și cnut de Lenin și Stalin, să înlăture ocupația Moscovei în anul 1990.

Expoziția va rămâne la dispoziția publicului până pe 31 august 2023.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)