Evenimente Evenimente

Înapoi

SIMION. Retrospectivă – Expoziție personală de pictură

 

 

Muzeul de Artă din Târgovişte este gazda expoziției de pictură „SIMION. Retrospectivă – Expoziție personală de pictură”, în cadrul căreia pot fi admirate câteva dintre lucrările de pictură semnate de artistul Gheorghe SIMION provenite din colecția artistului (12 picturi), din colecția de artă a muzeului târgoviștean (7 lucrări), precum și din câteva colecții particulare accesibile artistului. Aceste picturi, lucrate în ulei pe pânză, au fost realizate în diferite perioade de creație, unele datând din 1978 / 1979, altele mai recente (după anii 2000); în toate lucrările se poate „citi” pasiunea pentru artă, culoare și natură.

gheorghe simion

Gheorghe Simion este cunoscător a numeroase tehnici artistice, însă preferă, după cum mărturisesc chiar lucrările sale, urmele penelului în ulei lăsate pe o pânză bine preparată. Înclinația către minuțiozitate și atenție la detalii, paleta deschisă, uneori chiar diafană ca tonalitate, o găsim și regăsim în lucrări realizate de-a lungul întregii sale cariere artistice, în compoziții cu tematică inspirată de paginile ilustre de istorie și istoria artei, peisaje și portrete. Însă cea mai mare pondere o au lucrările bogate cromatic, profunde, vii, cu acorduri temperate și o paletă preponderent caldă, dar nu întotdeauna.

Opera sa ilustrează, pe lângă măiestrie, neobosite căutări și multă trudă, aspecte și etape ale vieții artistice românești. De asemenea, opera sa, de dinainte de 1990, oglindește tumultul vremurilor, în care regimul politic crea portițe de constrângere a artiștilor din toate breslele prin intermediul uniunilor, caselor de cultură ș.a.m.d., și, în același timp, are legătură cu fenomenul – mai puțin cunoscut astăzi – al înființării colecțiilor muzeale cu un anumit specific.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 30 noiembrie 2023, la etajul Muzeului de Artă din Târgovişte.


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)