Evenimente Evenimente

Înapoi

325 de ani de la inaugurarea Palatului brâncovenesc de la Potlogi

 

 

În urmă cu 325 de ani, de praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pe 26 octombrie 1698, în al zecelea an de domnie al lui Constantin Brâncoveanu, era inaugurat palatul domnesc de la Potlogi, în prezența lui Calinic al II-lea, patriarhul Constantinopolului. La vremea aceea, comuna Potlogi era traversată de drumul care lega Bucureștiul de Târgoviște și Craiova, motiv care a stat la baza deciziei domnitorului de a ridica această construcție.

potlogi

potlogi

Palatul, compus din pivniță, parter și etaj, se afla în centrul curții domnești și fusese ridicat pentru Constantin, fiul cel mare al voievodului și totodată moștenitorul care se presupune că ar fi urcat pe tronul Țării Românești. Ansamblul monumental de la Potlogi mai cuprindea și alte elemente: vechea casă boierească, curtea și locuinţele slujitorilor, poarta de la intrare, încăperile corpului de gardă, droşcăria, cuhnia, grădinile și biserica, înălțată tot de Constantin Brâncoveanu, cu câțiva ani înainte, în 1683, în vremea în care era mare spătar în sfatul domnesc.

În prezent, după efectuarea unor lucrări de renovare și reconstrucție, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9.00 și 18.30, de la 1 aprilie și până la 29 octombrie, și între orele 9.00 și 17.00, de la 30 octombrie și până la 31 martie.

Sursa foto: https://muzee-dambovitene.ro/


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)