Evenimente Evenimente

Înapoi

16 noiembrie - Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

 

 

Astăzi se împlinesc 51 de ani de la semnarea Convenției Patrimoniului Mondial, data de 16 noiembrie fiind aleasă Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România prin Legea nr. 160/2013 cu scopul de a promova elementele noastre de patrimoniu mondial.

Unesco

În prezent, țara noastră se poate mândri cu mai multe elemente înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO: situl natural Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, pădurile seculare de fag din Carpaţi, centrul istoric al oraşului Sighişoara, cetățile dacice din munţii Orăştiei, bisericile cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea, Mănăstirea Hurezi, ansamblul bisericilor de lemn din Maramureş, siturile săteşti cu biserici fortificate din Transilvania și peisajul cultural minier de la Roșia Montană.

Unesco

De asemenea, România are înscrise câteva elemente și pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, respectiv ritualul căluşului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, jocul fecioresc din Ticuș, meşteşugul ţeserii covoarelor tradiționale şi practicile culturale asociate Mărţişorului.

Unesco

Unesco

Declararea la nivel naţional a Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO constituie un prilej pentru a conştientiza valoarea acestora, dar și pentru a acorda o importanţă deosebită protejării şi conservării lor.

Sursa foto: http://whc.unesco.org


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)