Evenimente Evenimente

Înapoi

Expoziție de icoane prăznicare restaurate

 

 

Miercuri, 6 decembrie 2023, ora 10.00, la Biserica Mare a Curții Domnești din Târgoviște, va fi vernisată o expoziție temporară de icoane prăznicare. Expoziția cuprinde icoane care fac parte din iconostasul bisericii, restaurate în cadrul Laboratorului de Restaurare de la Târgoviște.

expozitie de icoane

În aceeași zi, de la ora 18.00, corul CANTIAMO al Colegiului Național “Ienăchiță Văcărescu”, dirijat de profesorul Matei Bogdan, va susține un concert de colinde la Muzeul de Istorie.

Biserica Mare Domnească a fost ctitorită în anul 1584, în același timp cu palatul, de către domnitorul Petru Cercel (1583-1585), așa cum ne informează cronicile Țării Românești, precum și alte surse istorice. De-a lungul timpului, biserica a beneficiat, sub diverse forme, de atenția domnitorilor Mihai Viteazul, Radu Șerban, Radu Mihnea, Matei Basarab, Constantin Șerban și Șerban Cantacuzino, ceea ce justifică prezența lor în impresionantul tablou votiv aflat în pronaos. Constantin Brâncoveanu a comandat pentru biserică un nou iconostas, data executării sale fiind gravată deasupra stemei Țării Românești cu cifre chirilice și arabe. În anul 1698 s-a isprăvit pictarea bisericii în frescă, moment confirmat și de pisania zugrăvită deasupra intrării în pronaos. Tot perioadei brâncovenești îi aparține și scara de acces din cafas cu o balustradă și o colonetă din piatră, ambele decorate cu motive orientale, precum și deschiderea a patru ferestre în zidul de sud al naosului. În anii 1907-1910 biserica a fost restaurată după proiectul arhitectului Nicolae Ghika-Budești și a fost readusă mai aproape de aspectul său originar. Din păcate, cutremurul din 1940 a produs noi pagube si a dus la restaurarea din anii 1961-1967. Între anii 2008-2010 s-a intervenit din nou asupra bisericii, în principal acordându-se atenție elementelor de rezistență ale clădirii și înlocuirii învelitorii cu tablă de aramă.

Accesul publicului este liber!


 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)