Evenimente culturale Evenimente culturale

Înapoi

Biserica Stolnicul

 

Biserica Stolnicul din Târgoviște, situată pe strada Constantin Cantacuzino Stolnicul, nr. 5, este unul din puținele edificii de cult ridicate din temelie în vremea lui Constantin Brâncoveanu care s-a păstrat. Ctitorită la 1705 de Constantin Cantacuzino Stolnicul și soția sa, Safta Buhus, biserica poartă hramul Sfântului Ștefan spre a cinsti pe sfântul al cărui nume îl purta fiul lor, ajuns mai târziu domn (1714-1716). Biserica a mai primit si hramul Adormirea Maicii Domnului precum și hramul Sfântului Ilie, patron al breslei tăbăcarilor și cojocarilor care își aveau mahalaua în imediata apropiere.

De-a lungul vremii, lăcașul a trecut prin numeroase transformări, care i-au alterat mult forma. Reparat în 1854, edificiul a fost transformat radical în 1882, fiindu-i adaugate cele două abside laterale sprijinite în ax de câte un contrafort, ferestrele fiindu-i lărgite, a fost refacută pardoseala și înlocuit iconostasul. O altă etapă de reparații e consemnată la 1925 cand se renovează și pictează integral interiorul, mester zugrav fiind Pavel Ionescu din Râncaciov-Dâmbovița. Ultimele lucrări mai însemnate au vizat consolidarea bisericii și au fost efectuate la 1942 pentru a înlătura efectele devastatorului cutremur din noiembrie 1940.

Pentru mai multe informații și un tur ghidat al obiectivului turistic vă puteți programa la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște, la număr de telefon 0245/ 633 341 sau pe email la cnipt.tgv@gmail.com.

 

 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)