Evenimente culturale Evenimente culturale

Înapoi

Curtea Domnească din Târgoviște

 

Ansamblul Monumental Curtea Domnească poate fi clasificat cu ușurință ca fiind obiectivul emblematic al orașului Târgoviște.

Curtea Domnească a luat naștere prin inițiativa marelui domnitor Mircea cel Bătrȃn. Acesta a mutat la Tȃrgoviște capitala Țării Romȃnești. Hotărârea a fost luată din rațiuni strategice: orașul fiind "sub munte", oamenii puteau decide daca vor rezista ȋn luptă sau se vor retrage către munți pȃnă cȃnd oștirile otomane, vlăguite de lipsa de resurse, vor renunța la bătălie. De asemenea, un alt gȃnd al său a fost să construiască la Tȃrgoviște un palat pentru fiul său și să pună vamă pentru mărfurile ce tranzitau zona.

Dacă amintim doar câteva nume sonore ale istoriei vedem că Vlad Țepes, Petru Cercel, Matei Basarab sau Constantin Brâncoveanu au fost principalii actori ai istoriei Curții Domnești.

În această perioadă, Curtea Domnească din Târgoviște se află într-un proces de restaurare și conservare, dar se poate vizita parțial.

Detalii găsiți la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgoviște, la numărul de telefon 0245633341 sau la adresa de e-mail targovistea-turistica@gmail.com.

 

 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)