Evenimente culturale Evenimente culturale

Înapoi

Inaugurarea Curții Domnești ca muzeu

11 MAI 1967- Curtea Domnească era inaugurată ca muzeu

 

Astăzi se împlinesc 53 de ani de când Curtea Domneasca își deschidea, pentru prima oara, porțile ca muzeu, deși ea functionase ca reședință domnească timp de peste trei sute de ani, pentru 33 de voievozi ai Țării Românești.

De-a lungul timpului, clădirile care compun Curtea Domnească au avut mai multe destinații: au fost centru al administrației, au servit ca locuință pentru voievod, familia sa și slujitori, dar au fost folosite și ca o posibilitate de apărare a domniei, in cazul unor primejdii.

Aici s-au efectuat cele mai însemnate judecăți, s-au ținut întrunirile divanului, erau primiți cei mai de seamă oaspeți și se eliberau actele de cancelarie.

Curtea Domnească a ajuns la întinderea pe care o are în prezent în urma unor modificări continue a incintei și a ansamblului de clădiri, executându-se, de fiecare dată, lucrări de transformare a acestora în funcție de tendința fiecărui voievod de a-și adapta viața la condițiile epocii respective.

De la inaugurarea ca muzeu, monumentele și bisericile Curții Domnești au fost admirate nu numai de sutele de mii de vizitatori, ci și de numeroase personalități, călători străini, mitropoliți si ambasadori.

În același an, 1967, în Târgoviște, se mai deschideau alte două instituții de cultură: Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni și Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești.

 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)