Evenimente culturale Evenimente culturale

Înapoi

Săptămâna Patimilor

 

Săptămâna Sfintelor Pătimiri, numită și Săptămâna mare, este perioada liturgică cuprinsă între Duminica Floriilor și Sâmbăta cea Mare, inclusiv. Caracteristica acestei săptămâni, in care omenirea își reamintește și retrăiește ultimele zile din viața Mântuitorului pe pământ, o reprezintă Deniile. Slujba Deniei este slujba Utreniei (de dimineață), care se săvârșeste seara, in ajun, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.

De altfel, cuvântul „denie" vine de la slavonescul vdenie, care înseamnă slujbă nocturnă sau priveghere.

Toate zilele acestei Săptămâni Mari sunt considerate unice in Biserică si pregătesc credincioșii pentru a înțelege sensul existenței lui Isus Hristos pe pământ, al pătimirii și morții Sale, anume acela de a birui păcatul şi moartea şi de a reaşeza omul în comuniune cu Dumnezeu.

Anul acesta, pentru a limita cât mai mult riscul răspândirii noului coronavirus, slujbele din Săptămâna Mare şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor, fiind transmise în mediul online şi pe canalele TV.

În noaptea de Înviere, voluntarii din parohii, purtând mască și mănuşi, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele celor care o solicită şi care o aşteaptă în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.

 


Târgul de Mărţişor (februarie-martie)
Tudoriţa sau Paştele cailor (martie)
Sărbătorile Pascale (aprilie-mai)
Concursul şcolar Art4U (mai)
Festivalul Internaţional de Interpretare Instrumentală „W.A. Mozart" (mai)
Festivalul Păpuşilor Vii (mai-iunie)
Atacul de Noapte (iunie)
Festivalul Cultura Urbană (iunie)
Festivalul BABEL
Bienala „Gheorghe Petraşcu"
Festivalul internaţional de Folclor (septembrie)
Târgul Meşterilor Populari (septembrie)
Zilele Cetăţii Târgovişte (septembrie)
Crizantema de Aur (octombrie)
Festivalul-concurs naţional de literatură „Moştenirea Văcăreştilor" (octombrie-noiembrie)